AUL2 Industry Awards | HPW Architecture

The 2015 New Forest Business Partnership  | Brilliance in Business Awards

Sustainable Business of the Year Finalist

HPW was a finalist in the New Forest Business Partnership Brilliance in Business Awards held at Carey’s Manor Hotel on the evening of 26th November 2015.  The Award Category we were nominated in was Sustainable Business of the Year, sponsored by the New Forest National Park Authority.

The category was for businesses making an outstanding effort in reducing their environmental footprint, something that is key to all we do at HPW.

Although pipped at the post, we were very pleased to have reached the final three.

 

The 2014 CPRE Awards | Green Buildings

The Boathouse, UK Youth Centre at Avon Tyrrell, New Forest

HPW designed a zero energy boathouse for the centre, which will provide the owners, UK Youth, with a structure capable of generating its own income from the energy it produces.

Fitted with a hybrid Solar thermal, photovoltaic and accelerative heat pump system, the boathouse will be able to convert enough solar energy to heat 3,000 litres of water every day for the facility’s shower block. The structure also feeds surplus energy back into the grid providing the charity with valuable additional income from the government’s Feed in Tariff and Renewable Heat Incentive schemes.

Within seven years of completion the technology will have paid for itself and in approximately a further eight years, the cost of the entire building will have been covered by revenue received from the renewable energy it produces.

Click here to go to The Boathouse, UK Youth Centre at Avon Tyrrell case study

 

The 2014 South West RICS Awards | Tourism and Leisure 

Central Facility Building, Freshwater Beach Holiday Park, Bridport

The Jurassic Fun Centre – a state of the art leisure facility featuring a children’s fun pool, swimming pool, steam room, sauna, spa and changing village. A reception area, gymnasium, hair and beauty salon and overspill café were also included on the lower level, while upstairs offered a large, open-plan bar/restaurant with six-lane tenpin bowling alley and a roof terrace.

HPW’s winning design was sensitive to the environmental and geological importance of the World Heritage Site area around the park, conceived as ‘an extension of the landscape’, pushed back against the hillside with the contour and colours of its wildflower roof matching the hill behind.

Click here to to to Central Facilities Building, Freshwater Beach Holiday Park case study

 

Retail Awards

The 2010 Retail Week Interiors Award | Best In-Store Restaurant of the Year

Van Hage Garden Centre, Peterborough

The design of the eatery at the Van Hage Garden Centre at Peterborough Garden Park beat two Harrods’ in-store restaurants, Caffè Florian and Frescobaldi, to win Retail Week Interiors award for the Best In-Store Restaurant of the Year.

The 50,000 sq ft garden centre, launched earlier that year, features a Himalayan coffee bar with a central stone cairn and a cloud of prayer flags – all designed by the team at HPW.  The 260-cover restaurant, inspired by Indonesia, created atmosphere with growing bamboo screens and mobiles of autumn leaved branches.

“You probably wouldn’t expect the winner of this category to be found in what is, in effect, an edge-of-town shed. Yet such was the quality and attention to detail of the catering environment created by the HPW Partnership, that this one found its way to the top of the pile,” said the judges.

The garden centre was also highly commended in the Best Edge-of-Town/Out-of-Town Store award category.

Click here to go to Van Hage Garden Centre, Peterborough case study

 

The 2008 Retail Week Awards | Store Design of the Year

The 2008 Retail Interiors Award | Retail Destination of the Year

Wyevale, Bicester Avenue

Working principally within leisure and retail, HPW Architecture provides industry-leading sustainable architecture, interior design, graphic design and retail management guidance. At Wyevale Bicester Avenue, the company's role spanned all these disciplines, and in common with its own ethical code, the company worked to help its client reduce their environmental impact throughout the development process.

"They've established a new retail shopping format,” the judges concluded, admiring the genuine step-change the radical mall-style development has made in garden centre retailing. Providing “everything to live the garden life, supported by a customer journey full of surprises and experiences", the whole site is designed for low environmental impact, and features clever energy-saving attributes with great use of sustainable resources.

Click here to go to Wyevale Bicester Avenue case study

 

 

{extended_info_left_column}
{extended_info_right_column}
AECB
CLA